Home Rady a Návody <strong>Suché a rozpraskané ruce po zimě</strong>

Suché a rozpraskané ruce po zimě

0
<strong>Suché a rozpraskané ruce po zimě</strong>

Časté střídání teplot, kdy přecházíte z mrazu do vytopených místností, vítr, nedostatečná hydratace, desinfikování rukou – to vše a mnoho dalšího způsobuje suchou pokožku na rukou, která může při dlouhodobému zanedbání praskat.

Příčiny a péče o suché ruce

Ruce potřebujeme v průběhu dne k nesčetnému množství činností. Jejich jemná pokožka je vystavována působení různým látkám, chemikáliím a teplotám, které ovlivňují jejich kvalitu. Pokud jim nevěnujeme dostatečnou péči, zejména pak v zimním období, mohou nás suché ruce trápit v jejím průběhu, ale také dlouho po ní.

Suchá a popraskaná kůže na rukou může být způsobována také nesprávným mytím rukou, především pak při používání příliš agresivní mycí kosmetiky, v jejímž důsledku je neustále narušována kožní bariéra pokožky, pokožka je narušená a dehydrovaná. Na nedostatečné hydrataci se podílí také nedostatek vitaminů a minerálů, kvalitních tuků a bílkovin. Pijete dostatek vody? Pokud ne, i toto může způsobovat nepříjemné pocity suchých a rozpraskaných rukou.

Jak se tedy suché pokožky na rukou zbavit a jak jí předcházet?

Používejteochranné rukavice, pokud jste často nuceni používat různé chemikálie nebo čistící látky. Rukavice však můžete používat i při domácích pracích a rozhodně na ně myslete při pohybu v mrazu, vaše ruce vám poděkují.

K mytí rukou používejte šetrná mýdla, která nejen že nebudou kožní bariéru narušovat, ale obnovovat. Nemyjte je horkou vodou a při sušení je o ručník nedřete. Po mytí rukou používejte krém na suché ruce, který chrání kožní bariéru před vysoušením a předchází jejímu dráždění po dobu až 6 hodin. Krém není nutné aplikovat po každém mytí rukou. Do pokožky se vstřebá a nevytváří mastný film. Je možné používat jej taktéž jako prevenci.

Pro dobrou hydrataci pokožky je samozřejmě vhodné doplňovat pitný režim, dále také užívání vitaminů a minerálů ať už v podobě doplňků stravy, tak skrze kvalitní a vyváženou potravu.